Pecorino Romano

pecorino romano 2

Pecorino Romano – vienas populiariausių itališkų sūrių pasaulyje. Gaminamas iš avių pieno (pecora itališkai reiškia avis), kietas, sūresnis ir aštresnis, nei kiti Pecorino sūriai (Pecorino Sardo, Pecorino Toscano ir pan.).

Spendžiant iš pavadinimo, Pecorino Romano turėtų būti gaminamas Romos apylinkėse, tačiau jo gamybos regionas yra žymiai platesnis, dar daugiau – didžioji dauguma šio sūrio pagaminama Sardinijoje. Taip yra todėl, kad pavadinimas kilęs ne nuo miesto Roma, o nuo romėnų, kurie šį sūrį gamino jau prieš 2000 metų. Sūrio gamybos procesas praktiškai išliko nepakitęs nuo tų laikų, jo ypatumas – šviežiai pagaminti sūriai keletą dienų kasdien įtrinami druska, po to kas 3-4 dienas, dar vėliau – kartą per savaitę. Sūdymo periodas trunka 80-100 dienų, po to dar 5 mėnesių sūriai brandinami. Būtent dėl šio gamybos proceso, sūris įgauna išskirtinį skonį, tampa sūresnis ir aštresnis.

Pecorino Romano – sūris be kurio niekaip negalėjo išsiversti į Ameriką emigravę italai, todėl jau nuo 1911 m. jis ekspotuojamas į Šiaurės Ameriką (šiuo metu – 18.000 tonų per metus).

Pecorino Romano – puikus kalcio, fosforo, magnio šaltinis, jame gausu proteinų (apie 25%).

Sūris idealiai tinka padažams, makaronų patiekalams gardinti. Na, o jei jau ragausite vieną, tai derinkite su sodriais raudonais vynais. Labai skanu su kriauše ar saldžiu džemu.