comte

Comté – gausiausiai vartojamas prancūziškas sūris (apie 40000 tonų per metus), gaminamas iš nepasterizuoto karvės pieno rytinėje Prancūzijoje. Įspūdingos formos: 40-70 cm diametro, 10 cm aukščio ir 50 kg svorio sūrio galvos.Vienam sūriui pagaminti sunaudojama apie 600 litrų pieno.

Comté daromas nuo 12 amžiaus, kuomet kalnuose ganantys piemenys, surinkdavo ir sumaišydavo visą surinktą pieną ir brandindavo didžiules sūrių galvas iki rudens ir tik tuomet gabendavo į miestus parduoti.

Sūris žymimas saugomos kilmės vietos nuorodos ženklu AOC ir turi atitikti griežtus reikalavimus: sūriams naudojamas tik Montbeliardo karvių pienas, kiekvienai karvei turi būti skiriamas ne mažesnis nei 1 hektaro plotas ganykloms, karvės negali būti šeriamos (minta tik šviežiomis žolėmis), darant sūrį druska naudojama tik ant sūrio paviršiaus, parduodamas tarkuotas sūris negali būti vadinamas Comté.

Comté ypatingai malonaus, salsvoko skonio su karameliniu poskoniu.

Pas mus rasite įvairių brandinimų Comté: 6 mėn., 12 mėn. ir net  24 mėn.

Derinimas su vynu: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Riesling.