Ossau-Iraty – vienas seniausių sūrių pasaulyje, jo amžius siekia 3000 metų, o rašytiniuose šaltiniuose minimas dar 1 amžiuje. Kas gali paneigti, kad pirmasis jį padarė Antikos dievo Apolono sūnus Aristėjas, pasak legendos, ganęs avis ir paversdavęs jų pieną nuostabiu sūriu? Ossau-Iraty yra gaminamas pietvakarių Prancūzijoje prie Ispanijos sienos, labai vaizdingose Irati miško ir Ossau slėnio teritorijose Pirėnų kalnuose. Sūris visais laikais buvo labai svarbus šio krašto gyvenimui. Iki 14 amžiaus netgi buvo naudojamas kaip vietinė valiuta: piemenys sūrio galvomis atsiskaitydavo ir mokėdavo mokesčius.
Nuo 1980 m. Ossau-Iraty ženklinamas prancūzišku AOP (saugomos kilmės vietos nuorodos) ženklu, ir tai vienas iš dviejų avies pieno sūrių, turintis šį statusą (kitas yra Roquefort). O 1996 m. jam buvo suteiktas ir europinis DOP statusas.
Sūris daromas iš nepasterizuoto avių pieno, brandinant jo žievė įgauna šieno spalvą ir pasidengia natūralaus pelėsio dėmelėmis, o sūris – skrudintų kviečių, skrudintų riešutų, šviežios žolės ir laukinių gėlių skonio natų. Dėl savo kreminės, net sviestinės tekstūros ir vaisiško, net gėliško aromato kartais yra vadinamas „ūkininkų desertu”. Laikui bėgant sūrio struktūra keičiasi, po truputį dingsta kremiškumas ir susidaro kalcio kristalai, kurie sukuria nuostabų subtilų traškumą. Sūris su amžiumi tampa aštresnis ir sūresnis, ilgai brandinti yra tinkami tarkuoti. Bet kokio brandinimo Ossau-Iraty yra turtingas, išraiškingas ir intriguojantis. Mūsų pasirinkimas – brandos viršūnę pasiekęs sūris, drėgnuose rūsiuose brandintas 12 mėnesių.
Vynų ir sūrių derinimo ekspertai teigia, kad Ossau-Iraty yra bene draugiškiausias sūris, tinkantis prie bet kokio vyno. Jis atlaikys ir gausius raudonojo Bordeaux taninus, ir desertinio Porto saldumą.
Sūrį drąsiai galima komponuoti sūrių lėkštėje, nes Ossau-Iraty derės su saldžiomis vynuogėmis, kriaušėmis ir džemais, o taip pat su vytintomis saliami dešromis, kumpiais ir pan. Puikiai lydosi, todėl galima dėti į burgerius, sriubas, labai skanus su šviežių daržovių salotomis.