Mimolette buvo pradėtas daryti XVII a. Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV prašymu, kuomet ministras Kolbertas uždraudė įvairių produktų importą į Prancūziją. Negalėdami įsivežti taip mėgstamo olandiško Edamo prancūzai pradėjo patys gaminti panašų sūrį tik spalva (kurią suteikia natūralus dažiklis anatas) besiskiriantį Mimolette.
Mimolette – puskietis, apie 3 kg sveriantis apvalios formos karvės pieno sūris, iš kitų išsiskiriantis ryškiai oranžine spalva. Pavadinimas kilęs nuo prancūziško žodžio „molle”, reiškiančio „minkštas”, nes jaunas, nebrandintas Mimolette yra išties minkštas, pakankamai švelnaus, nors ir išraiškingo skonio. Bręsdamas sūris kietėja, įgauna labai savitą skonį.
Brandinto Mimolette žievė yra akyta ir porėta, nes ant sūrio paviršiaus apgyvendinamos maistinės erkutės, kurios ten maitinasi, dauginasi ir gyvena. Tai gyvas sūris, jis ir parduodamas su gyvomis „būtybėmis”, kurios visiškai nekenksmingos žmogaus organizmui. Tiesiog sūrį reikia laikyti šaldytuve įsuktą į plėvelę. Ir pažiūrėję net ir pro buitinį mikroskopą grįžę pas mus neklauskite: „O jūs žinote, kad ant to sūrio gyviai yra?”, – nes jie ten ir turi būti 🙂
Mimolette neturime pastoviame asortimente, jį atsivežame karts nuo karto.