Emmental

emmental

Nors Ementalio pavadinimas kilęs nuo vietovės, kuriame buvo gaminamas (Emme upės slėnis Šveicarijoje) dabar gaminamas daugelyje šalių.
Ementalis – šviesiai geltonos spalvos, stambiai korėtas, švelnaus sviestinio ir vos pikantiško skonio su riešutų poskoniu sūris. Šio sūrio charakteristiką pabrėžiančios skylės (akys) – išskirtinis Šveicariškų sūrių bruožas. Šios „akys“ susiformuoja nuo angliarūgštės burbuliukų, kurie atsiranda iš bakterijų, skirtų sūrio gamybai. Nors istoriškai skylės sūryje – netobulumo ženklas, Ementalis, šveicarų tituluojamas sūrių karaliumi, be „akyčių“ tiesiog neįsivaizduojamas.
Ementalis puikiai lydosi, todėl dažniausiai naudojamas padažams ir karštiems sumuštiniams gaminti. Taip pat šis sūris kartu su Gruyere – pagrindiniai du tradicinio Fondiu ingridientai.

Derinimas su vynais: raudonasis Bordo ir kiti sodrūs vynai.
Kilmės šalis: Prancūzija.