Prabangi naujiena – 25 metus brandintas Tradicinis Modenos balzaminis actas

Aceto Balsamico Tradizionale Di Modena Casa RinaldiTradicinis Modenos balzaminis actas (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena) – balzaminių actų karalius, vienas brangiausių produktų, italų kulinarinis pasididžiavimas, kuriam padaryti reikia nuo 12 iki 25 metų. Produktas, kurio gamybą, kokybę, išpilstymą ir net pardavimą griežtai kontroliuoja tradicinio balzaminio acto gamintojų konsorciumas.

Esminis skirtumas tarp Modenos balzaminio acto ir Tradicinio Modenos balzaminio acto yra tai, kad Tradicinis balzaminis actas yra brandinamas mažiausiai 12 metų, o gaminamas iš vynuogių sulčių, paprastas balzaminis actas gali būti gaminamas maišant vynuogių sultis su vyno actu.

Acto gamybai yra naudojamos Trebbiano, Spergola, Lambrusco arba Berzemino vynuogės, auginamos tik Emilijos-Romanijos apylinkėje. Vynuogės išspaudžiamos, o sultys verdamos 12-24 val., kol išgaruoja apie 30-50 procentų skysčio. Šis saldus ir  sodrus skystis supilamas į senas ąžuolines statines ir paliekamas fermentuotis. Praėjus metams pasiekiamas 5-7 procentų alkoholio stiprumas, tuomet skystis perpilamas į mažesnes, tarpusavyje sujungtas statinaites, taip vadinamas, batteria. Batteria sudaro skirtingos medienos statinaitės: kaštono, akacijos, vyšnios, ąžuolo, šilkmedžio, uosio ir kadagio. Actas vis perpilamas į kitos medienos statinaitę ir brandinamas mažiausiai 12 metų. Statinaitės nėra sandariai uždaromos, todėl dalis acto nugaruoja. Nugaruoja išties nemažai – nuo 70 l iki 15 l ar dar daugiau. Štai kodėl šis produktas toks brangus (2007 m aukcione 100 ml buteliukas Tradicinio Modenos balzaminio acto buvo parduotas už 1700 eurų). Iš 100 litrų puikios kokybės sulčių po 25 metų gaunama tik 10-15 l acto.

Per ilgus metus sultys virsta saldžiu, tirštu, ypatingai koncentruoto skonio actu. Tačiau ne acto gamintojas, o tradicinio balzaminio acto gamintojų konsorciumas nusprendžia, ar actas atitinka nustatytus standartus ir gali vadintis tradiciniu. Gamintojas netgi neturi teisės išpildyti savo pagaminto acto, jis pateikia savo kūrinį konsorciumo patvirtintai pilstymo gamyklai ir atsiima į 100 ml visiškai vienodo dizaino buteliukus išpilstytą Tradicinį Modenos balzaminį actą. Į kitokius buteliukus Tradicinis balzaminis actas nepilstomas, buteliuko dizainą kūrė garsus dizaineris Giugiano. Konsorciumas reguliuoja ir kainas  – žemesnėmis gamintojas parduoti produkto negali, už tokią savivalę gali būti išmestas iš konsorciumo.

Ant 12 metų brandinto acto buteliukų rašoma  “vecchio” (senas), o ant 25 metų acto –  “’extravecchio” (labai senas).

Kas ir kada pradėjo gaminti balzaminį actą, neaišku. Legenda teigia, kad viena šeima pamiršo bačkutę sabos (ilgai virtos, sutirštintos sultys, kurias tais laikais naudojo kaip saldiklį) ir aptiko ją tik po daugelio metų. Saba buvo virtusi labai ypatingu actu. Rašytiniuose šaltiniuose balzaminis actas paminėtas dar 1046 m. Vokietijos imperatoriaus Henriko III laiške. Jis keliaudamas į Romą, sustojo Piacenzoje ir išsiuntė laišką Bonifacui, Toskanos markizui, prašydamas dovanos – specialaus acto, kuris, kaip jis girdėjo, „suteikia daugiau puikių manierų“.
Tačiau didžiuoju balzaminio acto populiarintoju reiktų vadinti Alfonsą I – Ferraros kunigaikštį. XVII a. visa aukštuomenė tiesiog alpo dėl balzaminio acto, jis buvo pateikiamas prabangiausiose puotose, dovanojamas, kaip labai vertingas daiktas.

Tradicinį balzaminį actą galima ragauti praktiškai su bet kokiu maistu. Svarbiausia taisyklė – jį užlašinti reikia prieš pat pateikiant, kad neprarastų savo aromato ir skonio. Tradiciškai balzaminis actas pateikiamas ant šviežių braškių, parmezano, vanilinių ledų.